Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Από τη στιγμή που το παιχνίδι του «Κλεάνθης Βικελίδης» τελείωσε ισόπαλο, η αναμέτρηση του «Καραϊσκάκης» είχε χαρακτήρα «do or die» τόσο για τον Ολυμπιακό που ήθελε να κλείσει την «ψαλίδα» από την κορυφή, όσο και για τον ΠΑΟΚ που ήθελε και να απομακρυνθεί από τον Άρη, αλλά και να πιάσει τους «ερυθρόλευκους» στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.
Τελικά, το γκολ του Εντίνιο στο 20’, έδωσε τέλος στην υπόθεση τίτλος (1-0 για τον ΠΑΟΚ), μετέτρεψε σε διεκδικίσιμη τη δεύτερη θέση και ανάγκασε τους οπαδούς του Ολυμπιακού να ξεσπάσουν.
Το «κοίτα πώς κατάντησες τον Ολυμπιακό» που ακούστηκε ουκ ολίγες φορές στο δεύτερο ημίχρονο, είναι μάλλον σαφές ποιον είχε αποδέκτη, ενώ το «Ερνέστο Βαλβέρδε» που το ακολουθούσε, μάλλον αποτελεί απάντηση στις τραγικές επιλογές του Σωκράτη Κόκκαλη στην τεχνική ηγεσία από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν.
Όπως και να έχουν, πάντως, τα πράγματα, το 1-0 με το οποίο επικράτησε ο ΠΑΟΚ έδωσε στο Δικέφαλο του Βορρά μια τεράστια νίκη και, παράλληλα, βοήθησε τον Φερνάντο Σάντος να δώσει ένα τέλος στο απίστευτα αρνητικό σερί που είχε ως προπονητής του ΠΑΟΚ, όταν αντιμετώπιζε ομάδες του ΠΟΚ (ήτοι 0-4-15 γενικά και 0-0-10 εκτός έδρας).
Το πρώτο ημίχρονο, εξελίχθηκε ουσιαστικά σε παράσταση για ένα ρόλο, με τη διαφορά ότι ο πρωταγωνιστής δεν ήταν ο Ολυμπιακός, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς πήραν τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα από το πρώτο σφύριγμα του Δαλούκα, έχοντας ως όπλα τους από τη μια το εξαιρετικό στήσιμό τους μέσα στο γήπεδο και από την άλλη την ανυπαρξία των «ερυθρόλευκων».
Των «ερυθρόλευκων» που ναι μεν είχαν την κατοχή της μπάλας, πλην όμως ήταν αδύνατο να αντεπεξέλθουν στο ανελέητο πρέσινγκ των φιλοξενούμενων. Και πώς να τα καταφέρουν, δηλαδή, αφού η κίνηση στον χώρο ήταν εντελώς ανύπαρκτη, ενώ τα πράγματα γίνονταν ακόμη χειρότερα, αφού Στολτίδης και Όσκαρ κατά κύριο λόγο (αλλά και οι υπόλοιποι χαφ που επέλεξε ο Μπάντοβιτς, ήτοι οι Ζαϊρί, Τοροσίδης, Μαρέσκα), έμειναν απλή αναφορά στο φύλο αγώνα.
Φυσιολογικά, λοιπόν, Βιτόλο, Γκαρσία και Βιεϊρίνια επικράτησαν κατά κράτος στη μεσαία γραμμή, ενώ το πρέσινγκ που ξεκινούσε συνήθως πίσω από τη γραμμή του κέντρου προς την περιοχή του Νικοπολίδη, καθιστούσε ακόμη περισσότερο απαγορευτική οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης και ανάγκαζε τους παίκτες του Ολυμπιακού να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.
Χαρακτηριστικό της εικόνας που παρουσίαζαν οι «ερυθρόλευκοι» είναι ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, αυτός που αναλάμβανε να «κατεβάσει» την μπάλα ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, με ό,τι αυτό μπορούσε να σημαίνει για το πόσο ορθολογική ήταν η ανάπτυξη των Πειραιωτών. Φυσιολογικά, λοιπόν, ήρθαν και τα πρώτα σφυρίγματα της εξέδρας, λίγο πριν από το 40’, όταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ άλλαξαν περισσότερες από 15 πάσες στο χώρο του κέντρου, χωρίς να βρεθεί κάποιος αντίπαλος να τους απειλήσει.
Στην επανάληψη, οι κινήσεις του Μπάντοβιτς από τον πάγκο, άλλαξαν κάπως την κατάσταση. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού έριξε στο παιχνίδι τους Ντάτολο και Λούα Λούα στη θέση των Όσκαρ και Ζαϊρί και οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν αν μη τι άλλο ταχύτητα και κίνηση. Με μπροστάρη τον Αργεντίνο, μάλιστα, κυριάρχησαν περίπου για ένα τέταρτο, αν και πάλι δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες φάσεις.
Οι εμπνεύσεις του Μπάντοβιτς συνεχίστηκαν και με την χρησιμοποίηση του Τοροσίδη σε ρόλο σέντερ φορ, με τον Ντιόγο να περνάει σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού. Μετά το 60’, όμως, ο Δικέφαλος του Βορρά όχι μόνο ισορρόπησε, αλλά όσο περνούσε η ώρα, φαινόταν ολοένα και περισσότερο απειλητικός, με αποκορύφωμα τα δύο δοκάρια του Βιεϊρίνια και του Γκαρσία. Την ίδια στιγμή, από τους «ερυθρόλευκους», οι μόνοι που προσπαθούσαν ήταν ο Ντάτολο (ο μοναδικός ίσως «ερυθρόλευκος» που έτρεχε) και ο Μέλμπεργκ που είχε... σκυλιάσει στην αμυντική γραμμή.
ΣΚΟΡΕΡ: 20' Εντίνιο.
ΔΟΚΑΡΙΑ: 67' Βιεϊρίνια, 88' Γκαρσία.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δαλούκας (Θεσσαλίας).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 18' Γκαλίτσιος, 74' Μαρέσκα, 90'+3 Ντιόγο - 12' Βιτόλο, 16' Κοντρέρας, 72' Χαλκιάς, 76' Γκαρσία.
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ραούλ Μπράβο, Μαρέσκα, Στολτίδης (70' Ντουντού), Τοροσίδης, Ζαϊρί (46' Λούα Λούα), Όσκαρ (46' Ντάτολο), Ντιόγο.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν (81' Παπάζογλου), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Ίβιτς, Βιεϊρίνια (88' Κουτσιανικούλης), Σνάουτσνερ, Εντίνιο (90'+2 Κριστιάνο).

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters