Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
Μετά τη βλάβη εννέα μόλις ημέρες από τα εγκαίνα του, ο Μεγάλος Επιταχύντής Αδρονίων, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου, είναι και πάλι έτοιμο να ρίξει φως στα μυστικά του Σύμπαντος.


Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες εργασίες και επισκευές στον μεγαλύτερο επιταχυντή αδρονίων του κόσμου και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναλειτουργίας του μετά τη βλάβη που παρουσίασε πέρυσι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του CERN.
Αυτή τη φορά, το CERN είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με το υπέρ-εκλεπτυσμένο μηχάνημα, το οποίο έχει μέχρι σήμερα κοστίσει περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από πολλές κυβερνήσεις και πανεπιστήμια του κόσμου. Οι επιστήμονες ανυπομονούν να στείλουν τις πρώτες δέσμες πρωτονίων στο μήκους 27 χιλιομέτρων κυκλικό τούνελ του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), χωρίς όμως να κάνουν λόγο για συγκεκριμένη ημερομηνία, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό του 2008, όταν η έναρξη λειτουργίας του επιστημονικού οργάνου είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά.
Σχετικά με τη βλάβη που παρουσιάστηκε εννέα μέρες μετά την επίσημη πρώτη ημέρα λειτουργίας του LHC, κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι οφειλόταν σε ελλιπή έλεγχο ενός τμήματος του επιταχυντή. Η πρώτη ημέρα είχε κυλήσει απροσδόκητα καλά, με δέσμες πρωτονίων να στέλνονται και στις δύο κατευθύνσεις, εκπλήσσοντας ευχάριστα πολλούς επιστήμονες που είχαν συνηθίσει σε καθυστερήσεις σε ότι αφορά εργασίες με υπέρ-αγώγιμα υλικά.
Εννέα ημέρες όμως μετά, μία ηλεκτρική βλάβη προκάλεσε ζημιές σε 53 από τους 1.624 υπεραγώγιμους μαγνήτες, προκαλώντας μεταξύ άλλων διαρροή έξι τόνους ηλίου, που χρησιμοποιείται για την διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του επιταχυντή. «Ήταν μια καταστροφή, επ' αυτού δε τίθεται θέμα», σχολίσε ο Τσιπ Μπρόκ, καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Το ατυχές γεγονός στον LHC και η αυξημένη προσοχή που συνοδεύει κάθε έλεγχο από εκείνη τη στιγμή και μετά, έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά και ελπίδες, σε παρόμοιο επιταχυντή στο Σικάγο των ΗΠΑ, να διαπιστώσει πρώτος την ύπαρξη ή μη του μποζονίου Χίγκς. Σήμερα, το μποζόνιο Χίγκς επαληθεύεται μόνο θεωρητικά, πάνω στο οποίο μάλιστα βασίζονται άλλες θεωρίες για την ύλη και το Σύμπαν.
Από τη στιγμή που οι δύο δέσμες πρωτονίων βρεθούν στον επιταχυντή, θα ξεκινήσουν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις σε ταχύτητες που θα προσεγγίζουν την ταχύτητα του φωτός και θα συγκρουστούν. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί την πρώτη Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την περιστροφή τους σε χαμηλή ενέργεια.
Τα πρώτα επιστημονικά πειράματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Γενάρη, όταν θα ξεκινήσει η αναζήτηση για την καλύτερη κατανόηση της υποατομικής σύστασης της ύλης και του σύμπαντος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να δουν σε μικρή κλίμακα τα πρώτα μίκρο-δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν, σύμφωνα με πολλές θεωρίες.
Παρά τα προβλήματα που έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει, οι επιστήμονες επιμένουν στην τελική επιτυχία του LHC και στο σημαντικό του ρόλο στην κατανόηση του Σϋμπαντος. «Πρόκειται για ένα όργανο που προωθεί την επιστημονική έρευνα», δήλωσε σχετικά η Κάθριν Γουέστφολ, επιστήμονας στο CERN. «Θα ανοίξει νέα σύνορα και θα μας προσφέρει νέα γνώση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters