Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα «πέρασε» από την παγωμένη Ουκρανία, παίρνοντας το εισιτήριο της πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.
Την πρόκρισή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 της Νότιας Αφρικής πανηγυρίζει η εθνική Ελλάδας, για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1994. Η «γαλανόλευκη» ομάδα νίκησε την Ουκρανία με 1-0 στο Ντόνετσκ, με «χρυσό» γκολ του Σαλπιγγίδη στο 31ο λεπτό, και άφησε εκτός τους Ουκρανούς, αφού το ματς του ΟΑΚΑ το περασμένο Σάββατο είχε λήξει 0-0. Η εθνική «πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα» την Ουκρανία, για τον αποκλεισμό της από το Μουντιάλ της Γερμανίας, το 2006.
Εξαιρουμένης της αντικατάστασης του Γκέκα από τον Χαριστέα στο αρχικό σχήμα, η σύνθεση της ελληνικής ομάδας ήταν ίδια με εκείνη του περασμένου Σαββάτου στο ΟΑΚΑ: κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τζόρβας, δεξιά ο Βύντρα και αριστερά ο Σπυρόπουλος, στόπερ οι Κυργιάκος και Μόρας, με τον Παπασταθόπουλο σε ελεύθερο ρόλο κεντρικού αμυντικού. Στα χαφ οι Κατσουράνης, Καραγκούνης και επιθετική τριάδα οι Σαλπιγγίδης δεξιά, Χαριστέας στην κορυφή και Σαμαράς αριστερά.
Από το ξεκίνημα του αγώνα οι γηπεδούχοι θέλησαν να επιβάλλουν τον γρήγορο ρυθμό που εξυπηρετούσε την τακτική του Μιχαϊλιτσένκο, χάνοντας στο 8ο λεπτό μία καλή ευκαιρία με τον Σεφτσένκο, όταν ο Τζόρβας απέκρουσε το εκτός περιοχής σουτ του Αλίεφ και ο Ουκρανός επιθετικός στον οποίο έφτασε η μπάλα σούταρε άστοχα από πολύ καλή θέση. Η εθνική έκανε πάντως σαφείς τις προθέσεις της επίσης νωρίς, καθώς στο 11΄ και σε φάουλ του Καραγκούνη από δεξιά, ο Σαμαράς πήρε την κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πιάτοφ. Στο επόμενο λεπτό ο Βύντρα σέντραρε, αλλά τα διαδοχικά σουτ των Σαμαρά και Κατσουράνη κόντραραν σε σώματα αμυντικών.

Η εθνική έδινε χώρο στους Ουκρανούς προκειμένου να βρει με τη σειρά της διαδρόμους για κάποια αντεπίθεση, ενώ αμυντικά με πολύ σφιχτή διπλή άμυνα ζώνης δεν άφηνε κενά. Στο 18΄ ο Αλίεφ απείλησε με απευθείας εκτέλεση φάουλ αλλά ο Τζόρβας απέκρουσε, ενώ στο 19΄ ο Σαλπιγγίδης έχασε μοναδική ευκαιρία, όταν απέναντι στον Πιάτοφ δεν βρήκε τη μπάλα καλά (ήρθε στο αριστερό πόδι του) και αστόχησε. Η ατυχία έπληξε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο 29ο λεπτό, όταν ο Παπασταθόπουλος που είχε τραυματιστεί αντικαταστάθηκε από τον Πλιάτσικα, ο οποίος πέρασε δεξιά στην άμυνα, με τον Βύντρα να έρχεται πιο κοντά στα δύο στόπερ.
Στο 31ο λεπτό, όμως, ο Σαλπιγγίδης έκανε ιδανική κίνηση ανάμεσα στα στόπερ (Κατσερίντι, Κόμπιν) την οποία είδε ο Σαμαράς και του πέρασε μία επίσης έξοχη πάσα. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού έφερε τη μπάλα πάλι στο αριστερό, αλλά αυτή τη φορά δεν λάθεψε και με υποδειγματικό πλασέ την έστειλε στα δίχτυα του Πιάτοφ, «παγώνοντας» την ούτως ή άλλως κρύα, λόγω μικρής προσέλευσης φιλάθλων, «Ντόνμπας Αρένα». Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Σαμαρά να προλαβαίνει τον Κατσερίντι και να πετά τη μπάλα κόρνερ, στο 42΄, στην τελευταία αξιόλογη φάση του πρώτου μέρους.
Στην επανάληψη ήταν η σειρά του Τζόρβα να επέμβει αποτελεσματικά οσάκις χρειάστηκε, αποκρούοντας το απευθείας φάουλ του Ρακίτσκι στο 55΄, το συρτό σουτ του Σεφτσένκο στο 58΄ και το νέο σουτ του Ρακίτσκι, στο 68΄. Η Ελλάδα θα μπορούσε να «κλειδώσει» το παιχνίδι στο 81΄, αλλά ο Γκέκας, αντί να σουτάρει απευθείας απέναντι από τον Πιάτοφ, προτίμησε να κάνει μία ντρίμπλα παραπάνω και οι Ουκρανοί έδιωξαν τη μπάλα κόρνερ. Στα τελευταία λεπτά οι παίκτες της εθνικής αναγκάστηκαν να υπερβάλλουν εαυτούς, καθώς ο Μόρας ήταν ωσεί παρόντας στο γήπεδο (έπαιζε τραυματίας), ενώ με πρόβλημα αγωνιζόταν και ο Πλιάτσικας. Παρ΄ όλα ταύτα, οι παίκτες του Ρεχάγκελ άντεξαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα θριαμβευτές, έχοντας κατακτήσει μία πρόκριση στην οποία εκτός από τους ίδιους και τον προπονητή τους, ίσως ελάχιστοι άλλοι πίστευαν.
Ο «πονηρός» Γερμανός, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, φρόντισε να διασφαλίσει το αήττητο (και απαραβίαστο της ελληνικής εστίας) στον πρώτο αγώνα, γνωρίζοντας ότι έτσι θα μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο και, ξέροντας καλύτερα από τον καθένα ότι η ομάδα του όχι μόνο λειτουργεί καλύτερα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, αλλά συνήθως παίρνει πιο εύκολα τα αποτελέσματα που θέλει εκτός έδρας. Στην οκτάχρονη παρουσία του στον πάγκο της εθνικής, ο «χερ Ότο» οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του Euro 2004 και την έφερε στα τελικά του Euro 2008 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, του αξίζουν συγχαρητήρια.
Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερένσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Κατσερίντι - Κατσουράνης, Βύντρα, Κυργιάκος
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο): Πιάτοφ, Ρακίτσκι, Κούτσερ, Τίμοστσουκ, Κατσερίντι, Αλίεφ (56΄ Σελέσνοφ), Μιλέφσκι, Κόμπιν, Μίχαλικ (65΄ Γκάι), Γιαρμολένκο (69΄ Χούσεφ), Σεφτσένκο.
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (29΄ Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς (62΄ Γκέκας), Χαριστέας (71΄ Τζιόλης).

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters