Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009
Με επίκεντρο τη διαιτησία μαίνεται ο «πόλεμος» ΠΑΟ - Ολυμπιακού

Ανέκαθεν τα ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού δεν ήταν «απλοί αγώνες».
Οι παράμετροι σε μια αναμέτρηση «αιωνίων» ήταν πολλές και μάχη δεν περιοριζόταν ποτέ ούτε σε 90 λεπτά ούτε μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Η μάχη είναι διαρκής και δίνεται σε όλα τα επίπεδα.
Η… προετοιμασία ενόψει του αγώνα της 29ης Νοεμβρίου στο Καραϊσκάκη όχι μόνο έχει αρχίσει αλλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει κορυφώθηκε αφού εμφανίσθηκαν σημάδια πόλωσης και σε επίπεδο διοικήσεων και σε επίπεδο «οπαδών».
Τις τελευταίες 30 ημέρες με εκρηκτικούς μηχανισμούς χτυπήθηκαν ο σύνδεσμος Παγκρατίου και Porto Leone του Ολυμπιακού και οι σύνδεσμοι του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Γκύζη και του Αγ. Δημητρίου.
Ομως, πέραν αυτών, η συγκεκριμένη αναμέτρηση συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης δύο διαφορετικών κόσμων: Του «παλιού» που έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά και θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του και του «νέου» που αμφισβητεί την κυριαρχία του «παλιού», θέλει να τον αποκαθηλώσει και να τον διαδεχθεί.
Επίκεντρο αυτής της πολύπλοκης σύγκρουσης είναι η διαιτησία η οποία αποτελεί μήλον της έριδος, αφού ο «έλεγχός» της αφενός εξασφαλίζει προνομιακή αντιμετώπιση και αφετέρου σηματοδοτεί την επικράτηση του ενός επί του άλλου.  
Στο πρόσωπο του Νικόλα Πατέρα ο Παναθηναϊκός βρήκε τον άνθρωπο που επιχειρεί να αλλάξει το στάτους κβο που για πολλά χρόνια υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο από το 2001 και μετά.
Επί των ημερών του οδηγήθηκε σε παραίτηση ο πανίσχυρος πρόεδρος της ΕΠΟ (2001- 2008) Β. Γκαγκάτσης και ο κ. Πατέρας σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του δεν χάνει την ευκαιρία να στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της «αλλαγής» στην ΕΠΟ και κατ’ επέκταση στη διαιτησία και να κάνει λόγο για τα «χαμένα πρωταθλήματα λόγω της διαιτησίας».
Στις αρχές της εβδομάδας, όταν δέχτηκε σχετική ερώτηση είπε ότι τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός ήταν «κρεμασμένος από τη διαιτησία» και όταν από τον Ολυμπιακό τον χαρακτήρισαν «διορισμένο πρόεδρο» δεν δίστασε να τους αποκαλέσει «υπαλλήλους».
Στην άλλη πλευρά φαίνεται να επικρατεί ανησυχία: η ομάδα βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό λόγω αναπάντεχων εντός έδρας απωλειών. Και στους δύο αγώνες με Καβάλα και Ηρακλή, οι βαθμοί χάθηκαν επειδή οι βοηθοί ακύρωσαν γκολ που κατά τη γνώμη των περισσότερων στον Ολυμπιακό δεν έπρεπε να ακυρωθούν. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που όλοι γύρω από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά και τον πιέζουν να πάρει μέτρα. Ο ίδιος στηρίζει το οικοδόμημα της ΕΠΟ, απαντά στις δηλώσεις Πατέρα με συναντήσεις με τον Σ. Πιλάβιο και φέρεται να έχει αναθέσει στον Γ. Σαλονίκη την «προστασία» της ομάδας από τη διαιτησία. Πάντα στο όνομα του 50 – 50, για να μην ξεχνιόμαστε…
Η διαιτησία στο φετινό πρωτάθλημα
Οποιος θέλει να ερμηνεύσει την εικόνα της διαιτησίας στο φετινό πρωτάθλημα πρέπει να γυρίσει λίγους μήνες πριν. Οταν επιλέχθηκαν τα πρόσωπα που θα τη διοικήσουν και σχηματίστηκε ο πίνακας διαιτητών της Σούπερ Λίγκας. Στις 29 Μαΐου υπήρξε έντονη λογομαχία ανάμεσα στον Ν. Πατέρα και τον λαλίστατο Σ. Θεοδωρίδη (ο οποίος έκτοτε σταδιακά εξαφανίστηκε αν και παραμένει αντιπρόεδρος της ΠΑΕ), παρουσία του Σ. Πιλάβιου, για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τη θέση του referee manager και θα είχε το γενικό πρόσταγμα στη διαιτησία. Κατά τη διαπίστωση του κ. Πατέρα οι προϋποθέσεις για τη θέση αυτή ήταν «φωτογραφικές» για τον Κ. Βασσάρα, κάτι για το οποίο ήταν αντίθετος. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και μπλοκαρίστηκε. Ο Βασσάρας υποβιβάστηκε σε «υπεύθυνο ανάπτυξης». Στη συνέχεια άρχισε η στελέχωση της τριμελούς ΚΕΔ με τους δύο «μεγάλους» να θέλουν να περάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Η ΕΠΟ αναγκάστηκε να αλλάξει τρεις φορές τον κανονισμό στο κομμάτι που αφορούσε τα προσόντα των μελών.
Τελικά αφού τα προσόντα (εμπειρία, μόρφωση) δεν ταίριαζαν με τα πρόσωπα που οι ομάδες ήθελαν να μπουν στην επιτροπή, στον κανονισμό διαιτησίας πέρασε μεταβατική διάταξη: «Λόγω του κατεπείγοντος και κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου κανονισμού και λόγω της μη δημιουργίας βάσης δεδομένων το Δ.Σ. της ΕΠΟ δύναται έχοντας απόλυτη διακριτική ευχέρεια να ορίσει μέλη επιτροπών χωρίς να κωλύονται από τυχόν υπάρχοντες περιορισμούς»!!!
Λέγεται ότι τα μέλη της επιτροπής που ασχολούνται με τους ορισμούς στη Σούπερ Λίγκα και τη Β΄ Εθνική είχαν τη συγκατάθεση του Ολυμπιακού και το μέλος που ασχολείται με τη Γ΄ και Δ΄ Εθνική καθώς και του παρατηρητές, του Παναθηναϊκού.
Οι «καρατομήσεις» και οι… εξηγήσεις τους
Οι αλλαγές που έγιναν στον πίνακα των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας το περασμένο καλοκαίρι θεωρήθηκαν από κάποιους «ως νίκη του Παναθηναϊκού», είχαν όμως όλες την εξήγησή τους. Ο Ν. Πατέρας σε κάποιο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας είχε μιλήσει με απαξιωτικό τόνο για «Σταυρίδηδες και Ζωγράφους» και ξαφνικά βρέθηκαν και οι δύο εκτός πίνακα. Ο Ζωγράφος φυσιολογικά επειδή δεν πέρασαν τα τεστ φυσικής κατάστασης. Ο Σταυρίδης που λίγους μήνες πριν είχε γίνει διεθνής(!) επειδή είχε δύο τιμωρίες. Το ίδιο και οι Μαζαράκος, Ντάτης και Κατσιδώνης. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Μαζαράκος και Σταυρίδης ήταν «κόκκινο πανί» για τους «πράσινους»…
Τον δρόμο της αποστρατείας ακολούθησε και ο Λ. Πολατιάν από τα αγαπημένα παιδιά της προηγούμενης κατάστασης της ΕΠΟ που μόλις βρέθηκε εκτός έδωσε μια συνέντευξη λέγοντας ότι στη διαιτησία δεν υπάρχει αξιοκρατία!!!
Είναι αλήθεια ότι η αποχώρηση διαιτητών όπως οι Σταυρίδης, Μαζαράκος και Πολατιάν που ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία και συνεπώς λιγότερο εξελίξιμος χτύπησε σε πολλούς στον Ολυμπιακό το «καμπανάκι».
Το πιστεύουν οι περισσότεροι, όχι όμως ο Σ. Κόκκαλης που θεωρεί ότι αυτά που συμβαίνουν είναι περισσότερο συγκυριακά.

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters