Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009
Στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010 είχε παραπέμψει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια στις αρχές Νοεμβρίου, όταν του είχε ζητηθεί να σχολιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Πλέον, έχει στη διάθεσή του τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα διαρθρωτικά μέτρα (ελάχιστα από ό,τι αποδείχτηκε) που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό για τη μείωση του ελλείμματος. Στο ερχόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) της 1ης Δεκεμβρίου και της Ε.Ε. (Ecofin) της 2ας Δεκεμβρίου, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ακούσει ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις αναγκαίες αλλαγές μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή.
Μάλιστα, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. θα επικυρώσει την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104 και παράγραφο 8 της ευρωπαϊκής συνθήκης, σύμφωνα με την οποία και τυπικά θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της το τελευταίο εξάμηνο.
Επόμενο βήμα είναι η υπαγωγή της χώρας στο άρθρο 104 παράγραφο 9, βάσει της οποίας το οικονομικό επιτελείο θα είναι υποχρεωμένο να στέλνει τριμηνιαίες εκθέσεις στις οποίες θα υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την πορεία υλοποίησης των όποιων μέτρων έχει λάβει.
Παράλληλα, η Ελλάδα με την υπαγωγή της στο 104.9 θα βρίσκεται ένα στάδιο πριν υποχρεωθεί να πληρώνει πρόστιμο για τη μη συμμόρφωσή της στους κανόνες που -για να μην ξεχνάμε- έχει υπογράψει ότι δέχεται να υπόκειται.
Το νέο κρίσιμο σημείο, είναι η κατάθεση στην Κομισιόν του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), τον Ιανουάριο.
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα λάβει η χώρα για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε την Παρασκευή θα αλλάξει κατά πάσα πιθανότητα.
Βάσει του ΠΣΑ η Κομισιόν και το Ecofin του Φεβρουαρίου θα αποφασίσουν το αν θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και τι χρονικής διάρκειας θα είναι αυτή.
Για να πετύχει όμως το οικονομικό επιτελείο την παροχή επαρκούς παράτασης, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters