Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Τα έσοδα μειώνονται κατακόρυφα για όλους, αφού οι πωλήσεις των τσιγάρων καταγράφουν πτώση έως 20% εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του κράτους μειώνονται με ταχείς ρυθμούς και φθάνουν έως 50%.
Λιγοστεύουν οι θεριακλήδες και παρά τη μελαγχολία που έχει φέρει η οικονομική κρίση οι Eλληνες περιορίζουν το κάπνισμα, προκαλώντας οικονομικό «έμφραγμα» στην καπνοβιομηχανία, στους πρατηριούχους, τους περιπτερούχους και στο κράτος.

Τα έσοδα μειώνονται κατακόρυφα για όλους, αφού οι πωλήσεις των τσιγάρων καταγράφουν πτώση έως 20% εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του κράτους μειώνονται με ταχείς ρυθμούς και φθάνουν έως 50%.

Η αγορά του καπνού έγινε άνω- κάτω μετά τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα. Οι τελικές τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 18,7%. Από τα 3,20 ευρώ, το πακέτο έφτασε στα 3,80 ευρώ. Ο φόρος στα τσιγάρα από το 73,47% που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009 ανήλθε στο 85,7% τον Μάρτιο του 2010. Οι αλλαγές στη φορολογία καπνού έπληξαν τα έσοδα του κράτους.

Τον Ιούλιο ανήλθαν μόλις στα 113,7 εκατ. ευρώ από 272,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας πτώση κατά 50%. Τον Μάιο και τον Απρίλιο τα έσοδα του Δημοσίου ήταν μειωμένα έως 40%.

Αντίθετα τον Ιούνιο σημείωσαν αύξηση κατά 66%. Ανήλθαν στα 272,8 εκατ. ευρώ από 223,5 εκατ. πέρυσι, χάρη στην αποθεματοποίηση που έκανε η εγχώρια καπνοβιομηχανία αγοράζοντας φορολογικές ταινίες με τις παλιές τιμές, έτσι ώστε να «φρενάρει» την είσοδο νέων τιμών στην αγορά. Η καπνοβιομηχανία, στην προσπάθεια της να βρει λύση στο πρόβλημα, έκανε κινήσεις αμυντικού και επιθετικού χαρακτήρα.

Στη πρώτη περίπτωση σημειώθηκαν μειώσεις των τιμών των τσιγάρων στα 3 ευρώ από 3,80 ευρώ το πακέτο. Οι κινήσεις αυτές έγιναν από τη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία, την British American Tobacco, η οποία επέλεξε το δικό της «φάρμακο» για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Στη δεύτερη περίπτωση εντάσσονται οι πρωτοβουλίες της Japan Tobacco International, η οποία κινείται κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσισε να αυξήσει κατά 20 λεπτά το σακουλάκι καπνού των 25 γραμμαρίων Old Holborn, με αποτέλεσμα η νέα τιμή να ανέλθει στα 4 ευρώ από 3,80 που ήταν μέχρι σήμερα και τα 3,20 ευρώ στις αρχές του έτους.

Μέσα σε οκτώ μήνες η τιμή του αυξήθηκε κατά 25%. Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας έλεγε στο «Εθνος» ότι όλα θα κριθούν απο τη στάση των καταναλωτών, ενώ στην περίπτωση που σημειωθεί περαιτέρω μείωση των πωλήσεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναφέρει την τιμή στα προηγούμενα επίπεδα.

Πηγή: Εθνος

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters