Σάββατο 31 Ιουλίου 2010
Μπορεί τα τακούνια να κάνουν όσες τα φορούν να φαίνονται ψηλότερες, ωστόσο, στην πραγματικότητα τις... κονταίνουν! Αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, που παρατήρησαν τις επιπτώσεις των τακουνιών στα πόδια.



Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Biology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που φορούσαν συχνά τακούνια είχαν 13% κοντύτερες ίνες κατά μέσο όρο σε σύγκριση με αυτές που τα απέφευγαν. Παράλληλα, παρατήρησαν ότι τα ψηλά τακούνια προκαλούσαν και άκαμπτους τένοντες στο γαστροκνήμιο.




Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ομάδα 80 γυναικών και επέλεξαν 11 εθελόντριες που φορούσαν τακούνι 5 εκατοστών για δυο χρόνια και περισσότερο και παραπονούνταν ότι δεν ένιωθαν ευχάριστα όταν περπατούσαν με ίσιο παπούτσι. Τελικά, ο υπέρηχος αποκάλυψε ότι όντως οι μυϊκές ίνες ήταν πιο κοντές στην ομάδα γυναικών με τακούνια.



Στο τελικό στάδιο της μελέτης μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι τένοντες των γυναικών που φορούσαν τακούνια ήταν πιο παχύς και άκαμπτοι σε σύγκριση με εκείνων που φορούσαν ίσια παπούτσια. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί δυσμορφία στο βάδισμα με ίσια παπούτσια επειδή ο τένοντας δεν μπορεί να τεντωθεί επαρκώς.



Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι θα πρέπει οι γυναίκες να σταματήσουν να φύρανε ψηλά τακούνια. Εξάλλου, ποιός πιστεύει ότι δεν είναι σέξι;

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters