Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Του Κασσιανου Τζέλη

Σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος που ενεργοποιείται από τις 12 Ιουλίου θα μπορούν να πληρώνουν οι πολίτες τα πρόστιμα για τους ημι-υπαίθριους και τις άλλες πολεοδομικές παραβάσεις που εμπίπτουν στον νόμο Μπιρμπίλη και προβλέπουν τη διατήρησή τους για 40 χρόνια.

Παράλληλα, η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρεται ακόμα σε διαδικαστικά θέματα των αιτήσεων, διευκρινίσεις σχετικά με τους χώρους της οικίας και πώς υπολογίζονται, και για τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των δικαιολογητικών. Ξεκαθαρίζεται ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και τα πατάρια και οι σοφίτες που βρίσκονται εντός του χώρου της πιλοτής, του φωταγωγού ή άλλου ανοιχτού χώρου που προσμετράται στην κάλυψη.

Εγκύκλιος
Με την εγκύκλιο που απεστάλη χθες στις πολεοδομίες όλης της χώρας δίνονται σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα κυρίως πολεοδομικών υπηρεσιών. Ερωτήματα που αποτελούν έως τώρα και βασική αιτία για το γεγονός ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις δεν προωθήθηκαν αιτήσεις των πολιτών για την δήλωση των πολεοδομικών παραβάσεών τους και την ένταξή τους στο νόμο 3843/10 αλλά και γιατί δεν έχουν πάει πολλοί για να κάνουν τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 για την τακτοποίηση, κάτι που προβληματίζει το υπουργείο το οποίο πάντως περιμένει κίνηση στις πολεοδομίες από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση ισχύει μέχρι το τέλος του έτους και μετά το 2011 θα ξεκινήσουν έλεγχοι και πρόστιμα. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία πληρωμής παραβόλων και προστίμων από τους πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, η εγκύκλιος διευκρινίζει τα εξής:

Τα παράβολα καταβάλλονται στις ΔΟΥ όλης της χώρας, στον κωδικό 3741. Πρόκειται για τα παράβολα που θα πρέπει να πληρώσουν με την υποβολή της δήλωσής τους οι πολίτες και δεν επιστρέφονται αλλά συμψηφίζονται στο τελικό πρόστιμο. Αυτά είναι 250 ευρώ εάν πρόκειται για ημι-υπαίθριο χώρο και 350 ευρώ εάν πρόκειται για άλλη πολεοδομική παράβαση.

Σχετικά με τις αμοιβές των μηχανικών του ΤΕΕ η πληρωμή τους γίνεται στην Εθνική Τράπεζα. Συμφωνα με το ΤΕΕ η ενδεικτική ελάχιστη ημερήσια αποζημίωση για μηχανικό έως 10ετούς εμπειρίας για απασχόληση 5 τουλάχιστον ωρών είναι 232,53 ευρώ.

Τέλος, η καταβολή των προστίμων γίνεται σε όλες τις τράπεζες που έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ και συμμετέχουν στη διαδικασία είσπραξης «Ειδικού Προστίμου Διατήρησης Ρυθμιζόμενων Χώρων». Σε αυτές ανήκουν οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ως ένα βαθμό και ότι τα χρήματα των πολιτών θα καταλήξουν στο πράσινο ταμείο για έργα πρασίνου, αναπλάσεων κ.λπ. Οι λεπτομέρειες για την εν λόγω διαδικασία θα αναφέρονται σε απόφαση της υπουργού που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ειδικά για τις τράπεζες, σημειώνεται ότι θα ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία είσπραξης του προστίμου και θα δέχονται πολίτες για τις σχετικές συναλλαγές από τις 12 Ιουλίου 2010 και μετά.

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters