Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Οι πιο παλιοί ενδεχομένως να θυμούνται την πινακίδα στα παλιά μπακάλικα «ο βερεσές απέθανε». Εν έτει 2010, «ο βερεσές ανέστη» και μάλιστα έχει πάρει διαστάσεις... επιδημίας στα περισσότερα συνοικιακά μικρομάγαζα.

Το περίφημο «μπακαλοτέφτερο», το τετράδιο λογαριασμών του μπακάλη, επιστρέφει έπειτα από δεκαετίες σε κρεοπωλεία, μανάβικα, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, περίπτερα και συνοικιακές ταβέρνες, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε παρελθούσες εποχές οικονομικής δυσπραγίας.



Αρκετοί άνθρωποι δεκαετίες πριν έζησαν και μεγάλωσαν αντιμετωπίζοντας πολλές οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες καταγράφηκαν στις κιτρινισμένες σελίδες πρόχειρων μικρών τετραδίων, που μέσα τους αθροίζονταν τα διαστήματα ανέχειας και τα βάθη φτώχειας κάθε οικογένειας.
Με το πέρασμα των χρόνων και ειδικότερα των δεκαετιών του ’60 και του ’70, τα τεφτέρια με τα βερεσέδια σταμάτησαν να κυκλοφορούν, όχι γιατί δεν υπήρχαν φτωχοί που αδυνατούσαν να πληρώσουν «ντούκου», αλλά γιατί οι συνθήκες ζωής και η νοοτροπία του εμπορίου άλλαξαν. Τα απρόσωπα και «ψυχρά» σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες αλυσίδες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας σταμάτησαν το «γράψε-σβήσε», αντικαθιστώντας το με παντός είδους προσφορές και φθηνά προϊόντα ανώνυμης ετικέτας.

Espressonews.gr

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters