Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010
Ο 21ος αιώνας θα είναι καταλυτικός στην ανακάλυψη εξωγήινων μορφών ζωής, δηλώνουν επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο στη βρετανική πρωτεύουσα

Υπάρχουν εξωγήινοι; Αν υπάρχουν πάντως, σήμερα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες -και άρα πιθανότητες- από ποτέ άλλοτε για να τους ανακαλύψουμε. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε στο διεθνές συνέδριο με θέμα την εξέλιξη της έρευνας για εξωγήινη ζωή που διοργανώθηκε στο Λονδίνο, ο διάσημος αστρονόμος, λόρδος Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας της Βρετανίας. 


Οπως υποστήριξε ο Ρις, η τεχνολογική πρόοδος έχει φτάσει σήμερα σε ένα επίπεδο που «για πρώτη φορά είναι ρεαλιστική» η πιθανότητα ανακάλυψης εξωγήινης ζωής.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τον λόρδο Ρις, πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας της Βρετανίας, η τεχνολογική πρόοδος καθιστά για πρώτη φορά ρεαλιστική την πιθανότητα ανακάλυψης εξωγήινων μορφών ζωής
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τον λόρδο Ρις, πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας
της Βρετανίας, η τεχνολογική πρόοδος καθιστά για πρώτη φορά ρεαλιστική
την πιθανότητα ανακάλυψης εξωγήινων μορφών ζωής
Σύμφωνα με τον αστρονόμο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 50 χρόνια για τη «σάρωση» των ουρανών προκειμένου να εντοπιστούν τα όποια «σήματα» ζωής σε άλλους πλανήτες έχουν εξελιχθεί στον βαθμό που μπορεί κανείς να ελπίζει ότι ο 21ος αιώνας θα είναι καταλυτικός στον εντοπισμό εξωγήινων. Οσο για τη «μορφή» που μπορεί να έχει η ζωή μακριά από τον πλανήτη μας, ο Ρις εκτιμάει πως «ούτε που μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να υπάρχει εκεί έξω».
Βέβαια, ο αστρονόμος δεν διστάζει να προειδοποιήσει όσους ενθουσιάζονται με την προοπτική της ανακάλυψης άλλων μορφών ζωής ότι «θα μπορούσε να αφορά από την απλούστερη μορφή μικροοργανισμών μέχρι και όντα με νοημοσύνη κατά πολύ ανώτερη αυτής των ανθρώπων... όσο δηλαδή ανώτερη είναι η δική μας από αυτή των χιμπατζήδων».
Συντασσόμενος με όσους θέλουν ο 21ος αιώνας να είναι «ανατρεπτικός» στην εξερεύνηση του «έξω» κόσμου, ο φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, καθηγητής Πολ Ντέιβις, συμφωνεί πως «μια τέτοια ανακάλυψη θα έφερνε τα πάνω κάτω στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή μας και τη θέση μας στο σύμπαν».
Συνέδριο
Ωστόσο, όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΝΑSA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, «εάν επιθυμούμε να ανακαλύψουμε εξωγήινες μορφές ζωής, τότε θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενδελεχή μελέτη των ανεξερεύνητων περιοχών του ίδιου μας του πλανήτη».
Σύμφωνα με τον Ντέιβις, οι έρημοι, οι κρατήρες των ηφαιστείων, οι «ξηρές» κοιλάδες της Ανταρτικής είναι μεταξύ των σημείων του πλανήτη μας που, ακριβώς επειδή δεν προσφέρονται για την ανάπτυξη των γνωστών σε εμάς μορφών ζωής, χρήζουν βαθύτερης εξερεύνησης.
Στόχος αυτής θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός «παράξενων μικροβίων» που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι μπορεί να υπάρχει στον έξω κόσμο.

 

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters