Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ANIMATION
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Ερμηνείες: Τζιμ Κάρεϊ, Κόλιν Φερθ, Γκάρι Ολντμαν, Μπομπ Χόσκινς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν
ΚΡΙΤΙΚΗ. Οι υπεύθυνοι της Ντίσνεϊ, για λογαριασμό της οποίας γύρισε τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, θα πρέπει να τράβηξαν τα μαλλιά τους όταν είδαν την πρώτη κόπια. Οχι επειδή η ταινία δεν είναι καλή, αλλά επειδή δεν είναι με τίποτα μια ευχάριστη χριστουγεννιάτικη ιστορία για όλη την οικογένεια και για μικρά παιδιά. Προς τιμήν του, ο Ζεμέκις έμεινε πιστός στο πνεύμα του Ντίκενς, δεν το αλλοίωσε, δεν το έκανε μια ξεθυμασμένη παιδική βερσιόν, απλώς και μόνο για να κάνει μια ταινία μεγάλων εμπορικών δυνατοτήτων. Από εκεί και πέρα, όμως, χρησιμοποιεί τεχνικά τερτίπια και τρικ με το 3D, που κάνουν λίγο πιο «εύκολη» την ταινία και αποδυναμώνουν τις αρχικές καλές του προθέσεις να μείνει πιστός στον Ντίκενς.
Κλασική ιστορία, νέα ματιά
Η ιστορία είναι πασίγνωστη. Εχει ήρωα τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, έναν μίζερο γηραιό άντρα που έχει περάσει τη ζωή του μετρώντας χρήματα και θεοποιώντας τα. Δεν έχει κανέναν κοντά του και ειρωνεύεται όσους ανυπομονούν για τα Χριστούγεννα, την εποχή της έκφρασης καλοσύνης και αγάπης, όπως τον ανιψιό του, Φρεντ και τον υπάλληλό του, τον Μπομπ Κράτσιτ. Την παραμονή των Χριστουγέννων, θα τον επισκεφθούν τέσσερα φαντάσματα. Το ένα είναι του συνεργάτη του. Τα άλλα τρία των Χριστουγέννων, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Θα του θυμίσουν ευχάριστες στιγμές από το παρελθόν και θα τον προειδοποιήσουν για τον σύντομο μοναχικό του θάνατο. Οταν ο Σκρουτζ δει το άδοξο τέλος του, θα μετανοήσει και θα αλλάξει συνήθειες και ζωή.
Ο Ζεμέκις δεν έχει μείνει μόνο στο αισιόδοξο φινάλε. Εχει τονίσει την περιπέτεια του Σκρουτζ με τα φαντάσματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε δύο τουλάχιστον σκηνές να προκαλεί ανατριχίλες. Για τη σκοτεινή του βερσιόν έχει χρησιμοποιήσει για ακόμη μια φορά την τεχνική του performance capture, όπου οι ηθοποιοί «ντύνονται» με animation. Μερικές φορές η μέθοδος αυτή λειτουργεί, ειδικά στις σκηνές όπου η φρενήρης κίνηση της κάμερας δείχνει το εορταστικό Λονδίνο μέσα από σκηνές πλήθους.
Αλλες πάλι, δείχνει σαν καρικατούρα, ειδικά στις σκηνές όπου παρεκτρέπεται ο Τζιμ Κάρεϊ, ο οποίος υποδύεται εκτός από τον Σκρουτζ και τα φαντάσματα. Συνηθισμένος στην υπερβολή της κωμωδίας, ο Κάρεϊ προσπαθεί να είναι μετρημένος, όμως το αποτέλεσμα είναι μια αγχωμένη ερμηνεία. Μαζί του παίζουν ο συγκρατημένος Κόλιν Φερθ, ο πολύ καλός Γκάρι Ολντμαν, ο Μπομπ Χόσκινς και η Ρόμπιν Ράιτ Πεν στον ρόλο της παλιάς αγάπης του Σκρουτζ.






bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters