Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Με επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και προσαγωγές εκατοντάδων νεαρών ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Με την άφιξη και των τελευταίων οργανώσεων, του ΚΚΕ, στην αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώθηκε η πορεία για την 36η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η πορεία εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ειρηνικά, είχε πολύ κόσμο και έντονο παλμό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, ενώ ακούστηκαν και πολλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Νωρίτερα έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητικές κομματικές παρατάξεις και οι νεολαιίστικες οργανώσεις, όπου μεταξύ άλλων φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και της αστυνόμευσης, αλλά και για το άσυλο.
Επεισόδια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λίγο νωρίτερα ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στη Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας αλλά οι εντολές ήταν να μην υπάρξει απάντηση, γι' αυτό και δεν πήρε έκταση το επεισόδιο αυτό.
Κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών όμως, καθώς περνούσαν μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν έναν, που σύμφωνα με την Αστυνομία πετούσε πέτρες νωρίτερα και έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους υπόλοιπους. Δημιουργήθηκε ένταση κατά την οποία οι νεαροί κατάφεραν να απελευθερώσουν το σύντροφό τους και απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων.
Στο ύψος του Αρείου Πάγου επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς της ομάδας Δέλτα αλλά οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους καταδίωξαν. Στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός από πέτρα μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Τις 277 έφτασαν τελικά οι προσαγωγές της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου. Οι προσαγωγές έγιναν τόσο σε σημεία της λεωφόρου Αλεξάνδρας όσο και στα Εξάρχεια. Από τους παραπάνω, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οι 8 και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η εξέταση των υπολοίπων
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί από πέτρες και συγκεκριμένα ένας στο πρόσωπο, ένας στο χέρι και ένας στο πόδι. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη ΓΑΔΑ όπου εξετάζονται.
Επτά άτομα στον εισαγγελέα
Επτά άτομα κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα αύριο. Οι επτά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας και των επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την πορεία, κυρίως, στα Εξάρχεια. Οι πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ομάδα που επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ στην οδό Μπουμπουλίνας.
Ένας κατηγορείται ότι κατείχε ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, μία κροτίδα, μία μάσκα και σπίρτα και συνελήφθη στις 16:30 στην οδό Ακαδημίας και ένας ακόμη, που συνελήφθη στην οδό Γενναδίου, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε μια σιδηρογροθιά και ο ίδιος ισχυρίζετο ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο συγκεκριμένος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά. Οι υπόλοιποι από τους προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.
Με τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Λευτέρη Οικονόμου, είχε συνάντηση στο γραφείο του Αττικάρχη, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη, οι οποίοι όπως δήλωσαν λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, μετέβησαν εκεί προκειμένου να ζητήσουν ενημέρωση για τους προσαχθέντες, μετά από πολλά παράπονα που δέχθηκαν από γονείς και άλλους πολίτες.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας τους διαβεβαίωσε ότι όλοι σχεδόν θα αφεθούν ελεύθεροι και ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε αμέσως μετά ευχαριστημένος από τον ειρηνικό χαρακτήρα που είχε η πορεία, αλλά όχι και από τις αθρόες προσαγωγές, κυρίως παιδιών.
Από την πλευρά του, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Αστυνομία εφάρμοσε φέτος ένα νέο σχεδιασμό σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους φορείς και κατάφερε να γίνει ειρηνική πορεία εκτός από το τέλος της, όταν κατά την αποχώρηση σημειώθηκαν επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα Εξάρχεια.
Αναφερόμενος στις προσαγωγές, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Αστυνομία ήταν αποφασισμένη να τηρηθεί η νομιμότητα και αυτό έγινε, ενώ σημείωσε ότι οι προσαχθέντες, εφόσον δεν προκύπτει κάτι σε βάρος τους, θα αφεθούν ελεύθεροι.
«Κλεφτοπόλεμος» αντιεξουσιαστών - αστυνομίας έξω από ΔΕΘ και ΑΠΘ
Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης συνεχιζόταν ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ ομάδων νεαρών αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της αστυνομίας, στην Εγνατία οδό στο ύψος της βόρειας πύλης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οι νεαροί έστησαν οδοφράγματα με διάφορα αντικείμενα, έβαλαν φωτιές και ταυτόχρονα εκτόξευσαν προς τις δυνάμεις ασφαλείας πέτρες και βόμβες «μολότοφ». Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, δημιουργώντας αφόρητη ατμόσφαιρα στην περιοχή. Μάλιστα, για πρώτη φορά η αστυνομία χρησιμοποίησε δύναμη περίπου πενήντα μοτοσικλετιστών, για να αποτρέψουν τους ταραχοποιούς στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υπήρχε, τουλάχιστον μία σύλληψη και αρκετές προσαγωγές προσώπων.
Οι δρόμοι παρέμεναν κλειστοί γύρω από το Α.Π.Θ. και τη ΔΕΘ, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται σε επιφυλακή.
Με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη
Με μικροεπεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 36η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές πορείες οι οποίες ξεκίνησαν από το ΑΠΘ και την Καμάρα, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν και φέτος την καθιερωμένη διαδρομή έξω από το προξενείο των ΗΠΑ όπου διαδήλωσαν φωνάζοντας τα γνωστά συνθήματα κατά της Χούντας και των Αμερικανών.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο ΑΠΘ, με καταθέσεις στεφανιών και ομιλίες, από το προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η πρώτη πορεία, που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974. Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εργατικών σωματείων, δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων και άλλων φορέων της πόλης, ενώ εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό ήταν το συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές αφού διαμαρτυρήθηκαν έξω από προξενείο διαλύθηκαν λίγο πριν τις 7.30΄στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους.
Η δεύτερη πορεία στην οποία συμμετείχαν κυρίως φοιτητές και άτομα που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ξεκίνησε από το ΑΠΘ μισή περίπου ώρα αργότερα και οι διαδηλωτές μετά τη διαμαρτυρία έξω από το προξενείο των ΗΠΑ επέστρεψαν στο ΑΠΘ μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία. Μικρή ομάδα νεαρών που φορούσαν κράνη, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στην εμπορική πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έβαλαν φωτιά σε μια στάση λεωφορείου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν.
Επεισοδιακό ήταν το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Καμάρα από άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο, αφού οι διαδηλωτές μετά τη στάση που έκαναν έξω από το προξενείο διαδήλωσαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, στην πλατεία Αριστοτέλους. Εκτόξευσαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, έγραψαν με σπρέι συνθήματα και στη συνέχεια διαλύθηκαν στην οδό Εγνατία.
Οι εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο
Από το πρωί, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών κατέθετε λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, περιηγήθηκε στα περίπτερα πολιτικών οργανώσεων και σε εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών, σπουδαστικών, παραγωγικών και κοινωνικών ομάδών και φορέων.
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων της ιστορικής εξέγερσης, στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Αμέσως μετά, ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε: «Ο αγώνας και η θυσία των εξεγερμένων νέων του Πολυτεχνείου είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη».
«Ο στόχος για μια κοινωνία δίκαιη, μια κοινωνία αρχών και αξιών, καθώς επίσης και η επίτευξη σε καθημερινή βάση της προστασίας της ελευθερίας του ανθρώπου και της αξιοπρέπειάς του θα πρέπει να αποτελούν πρώτιστο μέλημα όλων μας».
Στη διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μετείχαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Βαγγέλης Αργύρης και Θανάσης Λεβέντης, οι βουλευτές κ.κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Σήφης Βαλυράκης, Γιάννης Βούρος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Μαγκούφης, Μαρία Μίχου, Δημήτρης Παπουτσής, Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, Μανώλης Στρατάκης, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και Ελίζα Βόζεμπεργκ, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Θάνος Παπαϊωάννου.
Προσερχόμενος πεζός, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέτισε τη Δευτέρα το πρωί φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου είχαν αποτίσει φόρο τιμής εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας.
Παπούλιας: «Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του τόνισε ότι «Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως».
Μεταξύ άλλων επεσήμανε, ότι «οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους».
Στις δύο το μεσημέρι οι επισκέπτες αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου, εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κ. Μουτζούρη, τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Τ. Παρασκίδη και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κ. Ν. Τριανταφύλλου.
Η κα. Κ. Κούκου, μέλος του Προεδρίου του ΣΦΕΑ ανάγνωσε τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973 και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.
ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «η επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία.Μια δημοκρατία ακλόνητα ισχυρή. Ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας. Αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική. Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα».
KKE
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η δικτατορία των μονοπωλίων, με άλλη μορφή, ακόμα και σήμερα είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλους τους τόπους μόρφωσης. Γι' αυτό η ελπίδα ξανά είναι μία: Μέτωπο πάλης εργατών, αγροτών, σπουδαστών ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών, για την τελική νίκη», ενώ ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης επεσήμανε ότι «και τότε και σήμερα ο λαός και η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχουν μπροστά τους από την μία τον δρόμο της υποταγής στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και από την άλλη τον δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της λαϊκής εξουσίας και τον σοσιαλισμό. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να περπατήσουμε το δύσκολο μα όμορφο δρόμο του σοσιαλισμού που παραμένει επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός».
«Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά 'αυθόρμητες' αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί» δήλωσε από την πλευρά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Τσίπρας: «Ολα μπορούν να αλλάξουν»
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου κατέθεσε στεφάνι, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη, πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ότι τίποτε δεν είναι ανίκητο».
«Τα πράγματα μπορούν να αλλάζουν όταν οι νέες και οι νέοι βγαίνουν από τις ασφυκτικές γραμμές και τα όρια που τους θέτουμε όλοι και διεκδικούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Ο κόσμος γίνεται καλύτερος μέσα από τους αγώνες των νέων».
«Το 1973 οι αγώνες αυτοί κέρδισαν δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα μπορούν να κερδίσουν σταθερή δουλειά και το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια».
Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το 'Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία' παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία... Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Νέες μορφές αλλοτρίωσης και καταπίεσης, νέου τύπου δεσμά, απαιτούν σήμερα νέους αγώνες... Σ' έναν δρόμο σαν τον δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σ' ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε».
Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.
«Το χρέος όλων είναι να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
«Ο αγώνας για την αλλαγή στην παιδεία είναι σήμερα μήνυμα για το αναπτυξιακό μοντέλο, για την αλλαγή της οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας της αλλαγής στην κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
«Το Πολυτεχνείο έχει μια διαρκή παρουσία, μια υπόμνηση, μια ενεργό διάσταση» είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
«Το Πολυτεχνείο ήταν κάτι έξω από μηχανισμούς... ήταν μια καθαρά αυθόρμητη εξέγερση ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού, με προεξάρχουσα τη φοιτητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Το μήνυμα του Νοέμβρη δεν καταργείται, δεν σβήνει, δεν καίγεται... Είναι σύμβολο αντίστασης, πάλης, ελπίδας. Εμπνέει και καλεί στο δρόμο του αγώνα όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής.
«Αυτό που χρειάζεται είναι εθνική ομόνοια και συνοχή, για να πάμε την Ελλάδα μπροστά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.
«Το Πολυτεχνείο μπορεί να ζει περνώντας μέσα από την καθημερινή πάλη και τον ασυμβίβαστο αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία, τις πορείες για την αναβάθμιση της παιδείας, για την παροχή σύγχρονης μόρφωσης για όλους και όλες, τη διεκδίκηση των πρωταρχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όλου του λαού…», τόνισε ο Αθανάσιος Λεβέντης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κατέθεσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος.
Αμέσως μετά ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήρθαμε να καταθέσουμε την τιμή και το σεβασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην υψίστη στιγμή του αγώνα μας για δημοκρατία και ελευθερία».
Κατάθεση στεφάνου από ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ ΝΔΦΚ
Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ ΝΔΦK κατέθεσαν χθες στεφάνι για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η κατάθεση έγινε σε ήρεμο κλίμα, γεγονός που καταμαρτυρεί -όπως αναφέρει η ΟΝΝΕΔ σε ανακοίνωσή της- το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας, που διακατέχει όλες τις πολιτικές νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις.
«Τριανταέξι χρόνια μετά το μήνυμα του πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο», αναφέρει η ΟΝΝΕΔ και προσθέτει: «Ο αγώνας της νέας γενιάς για καλύτερο μέλλον συνεχίζεται καθημερινά. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα είναι η ενεργή συμμετοχή όλων».
Το στεφάνι κατέθεσε, εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος Γ. Παπανικολάου, εκ μέρους της ΔΑΠ, ο γραμματέας Γ. Παπαδομιχελάκης και εκ μέρους της ΔΑΠ-ΤΕΙ, ο γραμματέας Α. Μάγκλαρης.
2.000 αστυνομικοί λιγότεροι από το 2008
Σύμφωνα με τον πρύτανη κ. Μουντζούρη, η παρουσία της αστυνομίας και την Τρίτη θα είναι διακριτική.
Φέτος τις εκδηλώσεις για την 36η επέτειο θα περιφρουρούν 2.000 λιγότεροι αστυνομικοί από ότι το 2008. Συγκεκριμένα, αντί 8.000 που ήταν πέρυσι, φέτος θα περιφρουρούν τις εκδηλώσεις 6.000 αστυνομικοί και όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, συμφωνήθηκε να επεμβαίνουν εάν χρειασθεί σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.

bukisa

google translator

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναγνώστες

ONLINE USER

FLAG COUNTER

free counters